Posts

Showing posts from 2015

Rasa

Apa yang aku rasa terharap mereka,Adalah apa yang orang lain tak terfikir apa yang aku rasa 😏

musafir.

untuk aku-- yang masih mencari apa yang aku perlu, masih keliru apa tujuan aku kat sini.
sedarlah.  kau kat sini sebagai musafir.  musafir dahaga ilmu. kutip ilmu dimana sahaja.
satu hari nanti. aku nak buktikan kat orang aku boleh berjaya hidup dalam mereka yang bijak pandai!

final exam. gentar.

assalamualaikum. hai.

lama juga blog ni menyepi kan. hmm. mungkin sebab sibuk study. *puih* sebenarnya aku dah 3 hari exam final semester 1, hari ni last for this week. tunggu next week untuk 2 killer paper lagi -- ekonomi & akaun. goodluck untuk diri sendiri!
sebenarnya, masa aku jawab exam 3 hari ni banyak aku muhasabah diri balik. eh? orang jawab exam ko ada masa bermuhasabah pulak kan ?! haha. aku tak boleh jawab paper math dengan business. betapa aku kecewanya dengan diri aku sendiri masa dalam exam yang orang lain sibuk duk jawab exam, aku duk termenung memikir masa depan. well~ matrik fast track, aku ni jenis slow track. tak ngam - tak sepadan. macam kalau kapel pun putus siap bunuh diri sorang tu. eh? macam tak kaitan je cerita ni kan?
masa exam tu-- aku fikir, kalau aku kena berhenti sebab pointer aku ni tak menepati piawaian. apa aku nak buat kat luar sana? macam mana aku nak hadapi mak ayah aku? macam mana aku nak jawab dengan ayah aku? macam mana aku nak hadapi kekecewa…

Kembali berusaha.

Awak. Saya tak tahu apa saya nak dari awak. Saya tak tahu apa yang sy rasa ni sebenarnya cinta atau bosan semata? Sebab saya tak serious kot?  Saya hanya suka suka mungkin.
Saya tahu kewujudan awak yg selalu buat hati saya melonjak teruja, buat saya rasa tak senang duduk. Semua kerja tak jalan. Leka.
Itu yang saya takut.  Cubalah tanya berapa kali akuari dari kau. Block semua. Akhir sekali, aku kembali. Aku takut. Dengan kamu. Wujud kamu buat aku rasa takut aku tak boleh control diri aku. Itu yg aku takut.
Moga Allah jagakan kamu. Dan dekatkan kamu denganNya. Biar aku dengan Tuhanku.
Kembali berusaha melepaskan.

Kepergian aku.

Malam gelap. Kelam.Macam tahu hati aku sad sad.
Aku bukan lari. Aku cuma pergi.
Mungkin kau tak layak aku kejar. Kau bukan apa yang aku mahu. Atau mungkin masih belum masa?
Apa pun jawapan untuk kepergian aku ni. Tuhan lebih tahu. Cerita kita. 
Terima kasih untuk setiap kesabaran melayan aku. Marah kau pada aku. Kedesperatekan aku buat kau rimas.
Maaf. Aku tak hingin pun rasa macam tu. Hahaaha. Kejam kan?
Sebab sakit bila kau abai aku. Sebab sakit asyik aku beralah. Sebab sakit kau tak nampak aku.
Haha. Kuat kan hati. Dan pergi.
Rindu? Memang lah. Tapi sabar.

16/8/2015

Penat.
Kenapa? Terhegeh hegeh. 
Malam.

Diam kan.

Nak diluah-- dimarah.Jadi kita diamkan.  Senyapkan. Apa yang perlu-- cakap. Nangis.
Sakit memang sakit.  Susah memang susah. Nak lari mana? Kena hadap juga.
Ahh ngantuk. Tidur dulu.  Jumaat.sabtu.ahad.isnin--ups sem 1
Terima kasih.

Life kat matrik utk student biasa mcm aku.

Life kat matrik setakat ini.
Stress. Banyak kerja. Haha. Memang. Jenis aku skrg pulak malas sentiasa. Buat kerja sikit rehatnya banyak. Rasa macam hm kenapa aku macam ni ni. Haa kan.
Esok 5pagi nak kena naik train pergi perlis. Mungkin sebab aku tak biasa travel selalu jadi aku rasa macam malas dah. Masa dapat sana memang seronok. Tapi bila dengan hm banyak kerja nya aku pun jadi mcm malas sentiasa. 
Tapi kan. Kalau nak berjaya kena keluar dari zon selesa. Tapi aku ni rasa macam belum sedia nak keluar dari zon selesa. Macam low motivation. Hm. Dengan semua benda kena wat sendiri. Hm hm. 
Kita tengok lah nanti ups macam mana okay? Berjaya ke aku untuk sahut cabaran kak mut? Cabaran apa ye? Boleh ke aku hidup dengan keadaan fast track? Heh. Tunggu dan lihat....


Aku masuk KMP? Boleh ke ni? Haha!

Image
Assalamualaikum. Bismillah.
Alhamdulillah settle sudah minggu orientasi dan dah pun start seminggu belajar di KMP :) 
*katil aku bawah. Sebab orang first sampai kan. Hahaha *tikar frozen. Hihi. Fav! *meja belajar *blok A3 *roomate aku. 3org kelantan . Ash*indiangirl dari selangor 
Buat masa ini. Ni je la kot nak share. Sebab mood busy dan malas aku dah bercampur. So next time je la aku cite k guys! 
Bye bye :)

Jenis aku tak pandai. Tapi ade yang motivate aku untuk berjaya :)

Ramai kawan kawan aku fikir yang aku  "dia ni memang pandai sebab tu dapat result mcm tu" deme tak tahu aku nangeh tiap malam lepas result upsr dengan pmr aku tak cemerlang. Ditambah lagi dengan soalan bertubi tubi dari ayah yang mengharap aku cemerlang. 
Jenis aku. Biar kerja tu aku sendiri yang nak buat. Macam mak aku suruh aku kemas bilik. Aku akan dengar lagu dan buat tak dengar tapi bila mak aku dah pergi kerja aku akan pelan pelan kemas bilik. Ini style mak aku. Aku baru perasan masa hari tu mak aku cerita waktu kecik dia macam tu. Hahaha. Aku tak suka disuruh.
Jadii, bila ayah aku marah aku kerja sebelum lesen kereta settle. Itu akan motivate aku untuk ambil lesen tanpa repeat dan alhamdulillah aku berjaya. Ayah aku siap cakap kat ayah kawan aku yang aku degil sebab tak ikut kata. So, aku bagi lulus itu lesen satu kali dan takde apa yang ayah aku boleh kata aku tak boleh buat kerja itu dan ini . Hahaha ini aku.
Dan yang motivate aku untuk study hard sama jugak ayah aku. …

Matriks perlis? 2 days more!!

Assalamualaikum. Haii.
Now aku tunggu lagi 2 hari untuk pergi ke matrikulasi perlis yang sebelum aku spm aku idamkan nak masuk matrik. Tapi bila dah dpt aku rasa macam taknak pergi woi. 
Aku buat research sebanyak mungkin sebab aku takut dan malas . Haha. Tapi try hard untuk chill dan kuatkan diri untuk pergi ke matrik perlis. Hoho. 
KOMSAS SITI KHADIJAH T3.10
Jadi dengan panduan yang dia dah bagi masa aku daftar online aku baru tahu aku dapat bilik tingkat 3?!!! Hahaha. Aku harap lemak lemak akan terbakar dengan cara ini. Kebetulan masa aku tgh buat research psl blok bilik aku ni ade sorang ex matrik yg sememangnya dulu bilik sama dgn bilik apa aku dpt ni. Aku pun leka lah baca story dia. Kata dia bilik ni boleh muatkan 6 orang.
Baca je boleh muat 6 orang aku pun mcm gelabah sikit. Kalau ade katil double decker cemana? Kalau aku dpt atas ? Haaaa mahu mati terkejut orang bawah kalau tetibe katil runtuh. Hahahaha. 
Hope semua berjalan lancar. And aku harap aku dah ready dgn matrik life yang e…

Bakal pelajar matriks :)

Image
Assalamualaikum. Okay lagi 5 hari nak pergi matriks. Cuba teka aku dapat matriks mana?? Jauhhhh sangat k. Matrikulasi perlis! Okay dah boleh risau homesick!! Mujur lah dapat satu matriks dengan 2 orang sahabt aku.
alhamdulillah dah siap persediaan. Cuma ade sikit skkit brang belum beli. Nervous nak kenal orang baru. Takut pun ada. Buat research sebabyak mungkin pasal dorm, kedai dalam tu, bangunan, dan pengalaman sesiapa yang pernah belajar kat matriks.
Jenis aku tak pernah berjauh dengan mak ayah. Itu yang hmm berat sikit hati nak pi. Jenis bukan sekolah asrama. Plkn dapat tapi dia pi tangguh so tak merasa jauh lagi dgn mak ayah. Abang abang aku takpa la . Deme lelaki. Sorang kawan pahang , sorang kat melaka.
Aku ni nampak ja brutal tapi adeyy lemah sikit bab jauh dgn mak ni. Kawan aku cakap , aku takleh tunjuk kat depa aku berat hati nak pi, jakgi deme pun sedih and risau.
InsyaAllah aku mampu buat dan lalui semua ni. Aku pergi. Aku nak belajar,  belajar untuk hidup. Belajar kerana Alla…
hi.
this will be a long journey for sure. thank God for this gift. good result.
thank teacher and family. going to perlis dengan satu niat.

"aku datang sini untuk belajar."

trying be a better person without mom and dad. oh so hard. before this, i never go far from them.
hope all is going well. and i will be strong for face everything.

after spm :)

assalamualaikum.

lama betul tak menulis kat sini. alhamdulillah semua berjalan lancar. sekrang ni busy kerja sahaja. result spm pun dah keluar dan alhamdulillah aku dapat 5A 1B 2C 1E. yang E tu addmath aku. sekarang juga tengah tunggu offer dari mana mana tempat sambung belajar.

sekarang matlamat aku satu. belajar dan dapatkan pointer tinggi dan sambung belajar kat india.tak kira belajar kat mana sekalipun, rezeki Allah di mana -mana. ingat tu ziemah. sekarang ni aku rilek kerja sebabnya plkn tangguh, i dont know if my batch still have to do plkn or not.

aku pun nak improve english aku yang macam tunggang langgang and seriously low confident. sebabnya slang aku ni susah sikit orang nak faham. sebabnya aku cakap dengan nepal tempat kerja aku in english, dia boleh tak faham. hahaha.

and aku pun tak terlepas dengan kondlik kerjaya macam aku nak ambil nursing ke business? sebab dua dua tu pun aku tak kesah. ikut sahaja semua perancangan Allah untuk aku. moga hati ni selalu redha.