Posts

Showing posts from November, 2012

Duapuluhsembilan sebelas

Image
Assalamualaikum dan salam sejahtera. Dah nak habis da bulan November dan bakal menjelang bulan December. Persediaan untuk ke tingkatan 4 , uish sungguhlah mencabar dari segi fizikal dan mental. Kalau sekarang pun dah bermacam dugaan dan aku pasti dugaan yang semakin besar akan menanti aku. 
Sekarang satu je aku neves, Keputusan Penilaian Menengah Rendah.
Aku ni tak lah pandai mana. Just , sederhana je. Tapi harapan aku nak masuk asrama tu tinggi lah jugak. Yelah , nak ambik pengalaman. Orang kata masuk asrama ni best, boleh berdikari , hidup lagi mencabar. Tapi aku tak pasti, aku ni kuat ke nak hadapi dugaan kalau masuk asrama nanti. Dapat ke kawan baru sbb aku ni jenis susah nak berkawan tapi tegur tegur tu aku peramah lah.
Kadang-kadang tu aku rasa mcm hilang arah. Aku hilang identiti aku. Aku hilang arah tuju. Takde sape yang nak membantu selain aku cuba bermohon berdoa kepada Allah S.W.T .Ye, mungkin ada hikmahnya dan Allah saja tahu kenapa bukan skrg dia bak tunjukkan hikmah tu :…

BB dan BJ :)

Image
Assalamualaikum dan salam sejahtera. Haihhh kenapa cuti terasa lama sangat ni. Dah tak tahu nak buat apa pulak dekat rumah. Aktiviti luar ada jugak ikut tapi tetap bosan. So, bila dah bosan duduk rumah apa lagi yang boleh aku buat selain menaip. Laptop tu nak kata 23 jam jugak lah aku mengadap, naik bosan dgn muka buka dan twitter.Rasanya kalau laptop tu hidup dia mesti menyampahlah tengok muka toya aku.

Pagi tadi ada latihan bola jaring sekolah rendah aku. Aku dengan muka baru bangun tido kelam kelibut dtg sekolah. Lepastu aku yang tak tahu main ni pun tibai je lah main. Habis semua rules aku langgar tapi tak ditegur cikgu pun. sebab aku saja join junior main. hehe malu pulakk kan sbb senior tak tahu main. Sebabnyaaaa, bidang aku bola baling. Main bola baling senang ajer tak byk rules , tak yah nak paku-paku kaki.

Penat juga sebab dah lama takexercise. Aiii maklumlah bila dah semakin besor ni makin malas nak exercise. Esok ada lagi, tapi terasa tak nak pergi pulak. Sebab esok ramai …

Dua Puluh Satu Haribulan Sebelas

Image
Salam sejahtera dan salam 1 Malaysia.Sejak drpd cuti sekolah sampai hari ni, aku still tak bekerja walaupun waktu mula cuti semangat nak kerja.Baru aku sedar bkn senang nak cari kerja,malah aku rasa belajar lagi best.Cuti sebulan lebih ni, aku pun tak pasti apa yang nak buat.Memang bosan lah juga asyik menghadap benda sama makan tido online kalau mcm ni hari-hari lingkup jugak aku naik berat badan yg sedia dah comel ni.Payah pulak nak turun balik nnt.
Aku rindu semuanya waktu sekolah.Yela tahun depan dah tingkatan 4 mesti ramai pindah dan aku rasa lah jugak sebak dia.yela , 3 tahun bersama bila pindah semua nak jauh-jauh. Risau pula bila nnt tak berhubung.Dan yang paling aku konfius sekrg ni, apa cita-cita aku. aku pun tak pasti dan kdg tu mula hilang identiti. 
J , apa khabar kau sekarang. Dimana  kau sekarang. Bahagiakah kau sekarang. Aku ada try call kau tapi peti suara yang jawab. Benci sangat ke kau kat aku. Hina sangat ke aku dimata kau. Aku kuatkan hati, aku pujuk hati aku sen…

3 hari 2 malam tak cukup.Nak lagik!!

Image
Semoga hari ini memberi kita pengalaman yang manis :)
Hari ni nak cerita sikit pasal kegilaan Kem Educate Malaysia yang semakin menular ini . 2 haribulan hari tu aku ada pergi satu kem ni . Mula-mula , rasa bosan lah kan BUT at the end this is the sweetest camp Ever! Sesiapa yang tak pergi tu memang rugi sgt sgt sgt sgt . Amacam , nampak tak keseronokan kem ni :D

Kenangan. Banyak yang aku belajar dari kem ni.Yang menariknya , setiap kali satu aktiviti atau pembelajaran mesti ada game dan ofcourse ada hadiah kan. Banyak cara tepuk yang aku belajar and this is very enjoyable .Main sambil belajar , you know what ? this is what I want! 
Yang paling penting , korang boleh belajar guna kompas. kenapa? bunyi mcm bosan ke ? ehh , nanti dulu . belum cuba belum tahu tau! bosan lagi? sabar... ada lagi.. sape pernah makan ulat sagu? tak pernah kan ? aku pun tak pernah . hehe tapi di kem ni ada pelajar yang berani kan diri makan ulat sagu Malah , bukan ulat sagu je ! BIAWAK pun ada ~ 
Korang boleh…

Identiti Diri satu Perjuangan.

Image
Alhamdulillah. Sudah selesai kem anjuran RTC di UITM Seri Iskandar.3 hari 2 malam penuh dengan aktiviti ,mungkin penat tapi aku jadikan satu ilmu yang aku perlukan dalam mencari identiti diri sendiri meneruskan dunia yg hanya sementara ini.Mungkin ada tidak selesanya berada di sana , tapi syukur Alhamdulillah aku mampu mengawalnya.



Keselesaan itu pembunuh bagi pejuang yang ikhlas berjuang di jalan Allah"
Balik je dari kem tu. Aku berfikir sambil termenung dalam bas. Apabila usia menginjak dewasa , aku menyoal diri sendiri umpama kata hati berbisik laa "Kenapa semakin besar aku kian bodoh? rendah akalnya?" Kini, aku mula persoalkan. Adakah kaki adalah aurat? jadi , kita harus menutupnya sama seperti menutup kepala ? 
Ketika itu , Aku mula belajar menjadi dewasa.Namun kenapa semakin Aku dewasa makin menjadi seperti kanal-kanak? Allah sahaja yang tahu segalanya.Allahuakbar. Tak perlu disoal kenapa dan mengapa. Segala terjadi ada maksud yang tersirat Allah nak bagi.
Dalam …